ÚVOD PREDAJ PIVA STAROSLOVIENSKE MENU NÁPOJOVÝ LÍSTOK PREDAJ SLOVENSKÝCH VÝROBKOV GALÉRIA KONTAKT

PREDAJ SLOVENSKÝCH VÝROBKOV / BRYNDZA - BIELE ZLATO

                                         BRYNDZA – BIELE ZLATO

 

           Bryndza je z historického hľadiska jedným z mála potravinárskych výrobkov, ktorému

     možno bez váhania priradiť nefalšovaný slovenský pôvod. Podľa písomných záznamov

     Ján Vagač zriadil prvú živnostenskú bryndziareň v Detve už v roku 1787! Bryndza má

     teda nielen svoju obchodnú a výživovú hodnotu, ale aj hodnotu historickú a kultúrnu.


           Dnes si už bryndza nemôže sťažovať, že by o nej odborníci na výživu nebásnili! 

     Považujú ju totiž za bombu plnú probiotík, ktorá znižuje cholesterol, cukor v krvi,

     zápalové parametre, dokonca krvný tlak! A prirovnávajú ju k bielemu zlatu! Ale...

     Bryndza je slovenský mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, prírodná konzerva,

     ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Proces zrenia na salaši a v

     bryndziarni spôsobí, že sa v nej doslova premnožia ,,priateľské" baktérie mliečneho

     kvasenia, tzv. probiotiká, ktorých blahodarné účinky na ľudský organizmus čoraz

     častejšie ospevujú vedci i lekári. V jednom grame bryndze sa nachádza asi jedna miliarda

     týchto prospešných mikroorganizmov z viac ako dvadsiatich druhov. Ak si uvedomíme, že

     probiotický jogurt či nápoj obsahuje len jeden-dva druhy živých mliečnych baktérií, niet o

     čom diskutovať. Pravidelná konzumácia bryndze dokázateľne znižuje hladinu škodlivého

     cholesterolu, a to aj napriek tomu, že má vysoký podiel tuku v sušine (45-48 percent).

     Má pozitívne účinky pri prevencii rakoviny hrubého čreva, zažívacích problémoch,

     alergických ochoreniach, rednutí kostí, cukrovke, zvyšuje imunitu a znižuje dokonca

     krvný tlak. Tak! 

     Má to však jeden zádrh. Všetky tieto fantastické vlastnosti a účinky má len tradičná

     bryndza vyrobená zo surového, nepasterizovaného mlieka. Pasterizácia - čiže tepelné

     spracovanie ovčieho mlieka - bryndzu do veľkej miery znehodnotí. A termizácia, čo

     znamená zahriatie na ešte vyššiu teplotu, z nej urobí praobyčajný syr bez opisovaných

     liečivých vlastností, ktorého cieľom je zaplniť žalúdok a chuťou "oklamať" jazyk.

    




ÚVODPREDAJ PIVASTAROSLOVIENSKE MENUNÁPOJOVÝ LÍSTOKPREDAJ SLOVENSKÝCH VÝROBKOVGALÉRIAKONTAKT

Copyright © 2017 Staroslovienskypivovar, powered by ENABLE
tvorba web stránky, tvorba web stránok, tvorba webstránky, tvorba webstránok, tvorba webu